Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

 

MAALÄMMÖN  EDUT

 

Tehokerroin COP määrittää säästöt

 

Maalämpöpumpuilla saavutetaan yleisesti  60-70% säästö energiakustannuksissa, Stiebel-Eltronin pumpuilla parhaimmillaan lähes  80% säästö verrattuna edeltävään sähkö- tai öljylämmitykseen.

Maalämpöpumpun tehokerroin COP, esimerkiksi 4 (4/1) kertoo sen että 1 kWh ostoenergialla saadaan 4 kWh lämmitysenergiaa hyödyksi, siis 3 kWh otetaan kaivosta, maapiiristä tai vesistöstä ilmaiseksi. COP-arvo ilmoitetaan esitteissä yleensä muodossa COP 4,1  0/35 C, mikä tarkoittaa tehokerrointa kun keruupiirin neste on 0 C asteista ja pumppu tuottaa +35 C asteista vettä lämmitykseen. Käytetty mittausstandardi tulee myös huomioida.  STIEBEL ELTRON lämpöpumppujen COP-lukemat ilmoitetaan aina uuden ja tiukimman eurooppalaisen EN 14511 standardin mukaisesti, johon sisältyy mm. laitteen oman elektroniikan ja kiertovesipumppujen sähkönkulutus. STIEBEL-ELTRON lämpöpumpuissa on myös ainutlaatuinen sisäänrakennettu COP-mittaus, jolla omistaja saa jatkuvasti tiedot toteutuneesta kulutuksesta, tuotosta ja hyötysuhteesta. Näin kerättyjä tietoja asennuksista julkaistaan mm. referenssit-valikossa, tai www.energiapakkaus.fi  sivustolla,  joista voi katsoa vertailutietoa erikokoisista rakennuksista.


Yleisesti COP on aina korkeampi lattialämmityksessä kuin patterilämmityksessä, samoin se on korkeampi lämmityksessä kuin lämpimän käyttöveden valmistuksessa, jossa tuotetaan kuumempaa, n. 50-60 C vettä. Vuosihyötysuhde tai ns. kausihyötysuhde SCOP  suhteuttaa lämmityksen ja lämpimän käyttöveden koko tuoton ostoenergiaan, mikä olisi hyödyllisin lukema ostoa harkitsevalle, mutta se on laskettavissa asennuskohtaisesti vasta vuoden käytön jälkeen.

Edelleen voidaan varmuudella todeta, että lämpöpumppu jolla on korkein standardin mukaisesti mitattu COP lukema, tuottaa aina myös suurimmat säästöt ja parhaimman vuosihyötysuhteen käytännön olosuhteissa. STIEBEL ELTRON on selkeä markkinajohtaja maalämpöpumpuissa WPC- ja WPF  malleilla saavutetuilla yli COP 5 arvoilla. Samoin suurten kiinteistöjen pumput ovat markkinoiden tehokkaimmat kokoluokassaan. 

 

MUUT HYÖDYT

 

Uusiutuvan energian käyttö on siistiä ja vaivatonta. Savuhaitat naapurustoon ja päästöt ilmakehään sekä öljyvuodon riski maaperään loppuvat maalämmön myötä. 

Maalämpöpumppu vapauttaa yleensä pannuhuoneesta ja polttoainevarastosta tilaa uuteen käyttöön. Koska maalämpöpumppu ei vaadi paloeristettyä tilaa, ja laitteen koko on pieni ja melutaso alhainen, se voidaan tarvittaessa asentaa myös kokonaan uuteen ja käytännöllisempään paikkaan, esim. kellariin, autotalliin tai kodinhoitohuoneeseen, jolloin talon tilankäyttöä voidaan parantaa merkittävästi.

Energiakaivosta voidaan ottaa  ilmainen jäähdytysenergia  taloon kesähelteille, joko  Stiebel- Eltron  Cool-mallien avulla tai kytkemällä  jäähdytyskierto ilmastoinnin viilennysyksikköön.

Energiakaivon vedentuotto mahdollistaa usein myös puutarhan kasteluvedet erillisen pumpun avulla jatkossa lähes ilmaiseksi. Energiakaivon ilmaista viilennysenergiaa voidaan tarvittaessa hyödyntää  esimerkiksi talouskellarissa tai kylmiössä.